Hvor stammer pandekagen fra?
Pandekager er flade pandestegte eller ovnbagte kager, der hovedsageligt består af æg, mel, mælk og sukker. Pandekagens historie er svær at finde frem til, da de runde, søde kager er blevet beskrevet op til 500 år tilbage i tiden, både i Danmark, England samt andre steder i Europa, hvor pandekagen har mange forskellige traditioner for hvordan man spiser dem og/eller serverer dem.
I England har man igennem mange årtier afholdt pandekageløb, hvor kvinder dyster om at kunne løbe, med en pande med en pandekage på. Pandekagen i panden er naturligvis en vellavet pandekage, der skal vendes så mange gange så muligt og til sidst serveres som en smagfuld pandekage. Disse pandekageløb bliver stadig afholdt rundt omkring, lokalt i England.
I Danmark har pandekagen også sin oprindelse langt tilbage i tiden samt sine helt egne traditioner for hvordan danskerne foretrækker, at servere de flade, søde kager.
Ifølge nordjyske.dk er der i Danmark to forskellige forklaringer på, hvordan pandekagen opstod.
HVAD ER FORSKELLEN PÅ CREPES OG PANDEKAGER?
Den første teori går ud på, at dengang vi danskere fastede i 40 dage mellem fastelavn og påske, skulle de danske hjem tømmes for madvare der ikke kunne holde sig i de 40 dage. Dette var ingredienser som æg, smør og mælk og dertil opstod den flade kage, som vi i dag kalder pandekagen.
Den anden teori er over 500 år gammel og stammer fra 1490, hvor hertugen Anne af Bretagne, måtte søge ly under et stormvejr hos en fattig brændehugger. Hos den fattige brændehugger blev der ofte serveret fladbrød, men som alternativ lavede man fladbrødet tyndere og man fandt på at putte fyld i, da det almindelige fladbrød, som man kendte det, blev betegnet som fattigmandskost og en hertuge skulle naturligvis have serveret et finere måltid.
I dag er serveres den traditionelle danske dessert pandekage med indhold som vaniljeis, flormelis, sukker eller marmelade.
Den første teori går ud på, at dengang vi danskere fastede i 40 dage mellem fastelavn og påske, skulle de danske hjem tømmes for madvare der ikke kunne holde sig i de 40 dage. Dette var ingredienser som æg, smør og mælk og dertil opstod den flade kage, som vi i dag kalder pandekagen.
Den anden teori er over 500 år gammel og stammer fra 1490, hvor hertugen Anne af Bretagne, måtte søge ly under et stormvejr hos en fattig brændehugger. Hos den fattige brændehugger blev der ofte serveret fladbrød, men som alternativ lavede man fladbrødet tyndere og man fandt på at putte fyld i, da det almindelige fladbrød, som man kendte det, blev betegnet som fattigmandskost og en hertuge skulle naturligvis have serveret et finere måltid.
I dag er serveres den traditionelle danske dessert pandekage med indhold som vaniljeis, flormelis, sukker eller marmelade.
Hvilke slags pandekager findes der?
Som tiden er gået, er der kommet forskellige slags pandekager ind i billedet. Her er en liste over de mest almindelige typer pandekager og en forklaring på, hvad det er:
Amerikanske Pandekager
Crepes
Galette
Rasmus Klump pandekager
Protein Pandekager
Kejserpandekager
Ålandske pandekager
Hvad er Amerikanske Pandekager?
Englænderne havde de traditionelle pandekager, som vi kender dem, med over Atlanterhavet allerede i 1600-tallet. Amerikanerne tog de flade kager til sig og satte deres eget præg på dem, med én enkelt ingrediens; bagepulver. Derfor kender vi i dag Amerikanske pandekager, som små, runde og tykke pandekager der spises i forbindelse med morgenmad eller brunch.
Hvad er crepes?
Crepes er Frankrigs svar på pandekagen. Crepes er kendt for at være ekstra tynde og flade. De serveres både til hovedret med kød og grøntsager, og til dessert med indhold som is, nutella, eller en sauce, primært bestående af appelsin- eller mandarinjuice, karamelliseret sukker og likør.
Hvad er galette?
Galette er i Danmark bedre kendt som boghvedepandekager og stammer fra Frankrig, hvor de bliver serveret som madpandekager gerne med skinke og smeltet ost.
Hvad er Rasmus Klump pandekager?
Disse helt klassiske pandekager er fra den danske tegnefilm om Rasmus Klump fra 1952, hvor Rasmus Klump og hans venner ender hvert afsnit med at få serveret en stor bunke pandekager. Så ligesom i tegnefilmen, skal pandekagerne være simple, nemme at lave og serveres med marmelade, gerne i en stor bunke.
Hvad er Proteinpandekager?
Proteinpandekager har ofte form og udseende som amerikanske pandekager; små, tykke og runde. De indeholder proteinholdige ingredienser eller proteinpulver og er ofte bagt på banan.
Hvad er kejser pandekager?
Kejser pandekager eller bedre kendt som Kaiserschmarrn, er Østrigs og Sydtysklands svar på pandekagen. Kejser Pandekagen er en tyk og luftig pandekage, der rives i mindre stykker og serveres med flormelis drysset henover og en valgfri frugtkompot.
Hvad er Ålandske Pandekager?
Denne slags pandekage er helt særlig. Den bages i ovnen som en kage og indeholder traditionelt risengrød. Pandekagen stammer fra Sverige og serveres ofte i juletiden.
Hos Crepe’Tastic tager vi udgangspunkt i den gode kvalitet i de franske Crepes, da vores pandekager er søde, sprøde og tynde. Vi henter inspiration fra den Franske Galette, da vores madpandekager er lavet på økologisk boghvedemel og derfor kan nydes af de fleste laktose og gluten allergikere. Vores pandekager er bagt på en unik opskrift med friske råvare, der sørger for pandekagerne af pragtfuld kvalitet. Vi serverer pandekagerne med tilbehør som f.eks marmelade, softice, nutella og Grand Marnier.